Change


Ve bir 'rüya' -daha- gerçekleşti. 'I have a dream' cümlesiyle belleklere kazınan, ırkının beyazlarla eşit haklara sahip olmasını savunan siyahi lider Martin Luther King'in rüyası. Çok değil bundan 40 sene önce -insan ömrü için uzun bir süre olsa da devletler ve dünya tarihi açısından kısa bir zaman dilimi- beyazlarla aynı ortama giremeyen, aynı okula gidemeyen, aynı otobüse dahi binemeyen siyahi ırkın bir temsilcisi süper güç Amerika'nın bir numaralı adamı seçildi.

Amerika'da, Türkiye'de ve bütün dünya ülkelerinde -pek de anlam veremediğim- bir sevinç var. Hadi biz severiz ezilmişin, itilmişin yanında olmayı ama bütün dünya böyle yapınca bir düşünüyor insan. Bence iki önemli nedeni var bu sevincin:
1 - Siyahi olması : Annesinin beyaz bir Amerikalı olması, yaşadığı hayat incelendiğinde elit seviyede bir yaşantısı olması ve hatta "Ben kahverengiyim" demesi dahi diğer başkanlardan en bariz farkının kısa bir süre önce ikinci sınıf sayılan bir ırktan gelmesi yani siyahi olması gerçeğini değiştirmiyor.
2- George W. Bush : 8 yılık başkanlık sürecinde yaptıklarıyla Amerikan halkı dahil herkesin nefretini kazanan bu adam; Obama'nın deri rengi ve sunduğu 'change we need' temalı propagandası kadar etkili oldu desek pek yanlış birşey söylemiş olmayız sanırım. Kim gelse böyle bir sevinç olacaktı zaten dünya çapında. Bir nevi 2002 Türkiyesi ve Ecevit vakası.

Peki Türkiye nasıl etkilencek bu işten? Seçim propagandası boyunca Türkiye hakkındaki görüş ve düşünceleri pek iç açıcı değildi doğrusu Obama'nın. Ermeni soykırımı -sözde-, Kıbrıs ve Kürt meseleleri hakkında çok tartışılacak görüşleri vardı. Fakat siyaset bilimciler Rum ve Ermeni seçmenlere yönelik bu gibi vaadlerin her seçim döneminde demokrat adaylar tarafından verildiğini fakat başkan seçildiklerinde bu vaadlerin devlet politikası gereğince rafa kaldırıldığını söylüyorlar. Bekleyip göreceğiz...

p.s : Luther King'in 'I have a dream' temalı ünlü konuşmasında öyle bir cümle var ki, yeri gelmişken değinmeden geçemiyecem.
Şöyle demiş;
"We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal"
Meali;
"Şunu kendinden menkul bir gerçek kabul ederiz ki, bütün insanlar eşit yaratılmıştır."

0 bıdı bıdı:

top