Hayat

“Hayat, biz gelecek hakkında planlar yaparken başımızdan geçenlerdir.”
John Lennon

Ben galiba bu sözde bahsedilen grubun bir üyesiyim, vereceği kararları bugünkü getirileri değil de yarınki getirilerini düşünerek alan. Peki öyle mi, yarını düşünerek bugünü -John’un deyişiyle hayatı- kaçırıyormuyuz gerçekten de? İlk bakışta verilebilecek evet cevabı mantıklı gibi gelse dahi bence cevap hayır. Evet karar aşamasında düşünce önceliği olarak yarını alıyoruz ama bu bugunü es geçtiğimiz anlamına gelmiyor. Şöyle ki ‘yarın’daki getirilerini düşünerek karar alıyoruz fakat karar aşamasında kullandığımız doneler ‘bugün’e ait doneler. Evet getirilerini düşünürken bugüne değil yarına öncelik veriyoruz fakat verdiğimiz kararı bugunkü olaylar etkiliyor. Yani hayatımız etkileyecek kararları alırken ‘yarın’ı düşünüyoruz lakin yarın için aldığımız o kararı ‘bugün’ belirliyor.


Hayata bir de şöyle bakan gözler var. “Sen yeterince iste ve çabala. Hayat istediklerini sana verir.” Öyle mi gerçekten de? Birçok şeyin sadece istemekle olmadığı herkes tarafından tecrübeyle sabittir zannedersem. Peki yeterince istek ve maksimum çaba hayatın bize istediklerimizi vermesi için yeterli mi? Bazen yeterli bazen değil. Yeterli olmadığı olayları bu cümleyi savunan insanlara anlattığınızda ise size verecekleri cevaplar farklı olsa da belli bir çerçevede toplanacaktır. “Ama sende imkansızı istemişsin.” İmkansız? Peki ama kime göre neye göre? Sana göre imkansız olabilir, belki bence olası. Ona gore imkansız mı, belki bence tam da olması gereken şey.

Sonuç olarak hayat çözülmesi oldukça zor bir soru. Biz matematikçiler iyi biliriz ki ,en basitinden en zoruna, bir sorunun çözülebilmesi için yapılması gereken ilk işlem analizdir. Sonra bu analize bağlı çözüm yolları üretirsiniz. Lakin o çözüm yollarını uygulayabilmeniz ancak ve ancak bir dış kuvvetten -bazen bir hoca, bazen bir arkadaş, bazense bir başkası tarafından yazılmış bir kitap- alacağınız yardıma tabidir. İşte hayat da tam böyle birşey. İyi bir analiz, hayatı anlamak onu çözmek ve dolayısıyla mutlu olmak adına büyük bir adımdır. Fakat hiçbir şey asla sizin elinizde değildir, ancak ve ancak üçüncü şahısların size yardım ettiği kadar onu çözebilir ve mutlu olabilirsiniz...

0 bıdı bıdı:

top