Mustafa



Millet olarak derin bir tarihe sahibiz. Bu tarihin sayfalarında muhteşem zaferler ve olağanüstü kişilikler var. Hatta bu zaferlerin birçoğu sadece bizim tarihimizde değil dünya tarihinde dahi önemli yerler tutuyor. I. Dünya Savaşı'nın kilit lokasyonu Çanakkale'nin geçilmez olduğunu bizden çok İngilizler, Anzaklar biliyor. İstanbul'un Fethi, Kavimler Göçü ve Fransız İhtilaliyle birlikte yeni bir çağ açan üç tarihi olaydan bir tanesi. Her zaman düşünmüşümdür. Böyle bir tarih başka bir milette olsa -misal Hollywood'uyla rakipsiz Amerika'da- kaç kez filmleri yapılmıştı acaba.

Ve Mustafa Kemal Atatürk...Onun değerini bizden çok dünya biliyor. Gelmiş geçmiş en büyük liderlerden biri olduğunu herkes kabul ediyor. O tüm umutlarını yitirmiş, artık topraklarının yeni yöneticilerini bekleyen bir milleti çöktüğü yerden tekrar ayağa kaldırmaya kendisini adamış bir lider. İmkansız gibi görünen bu işi onlarca olumsuzluğa rağmen başaran ve sadece ayağa kaldırmakla kalmamış kısa zamanda yaptığı sayısız devrimle "muasır medeniyetler" seviyesini yakalamayı kendine amaç edinen yepyeni bir devlet kuran bir lider.

İşte Mustafa onun hayat hikayesini Selanik'ten Dolmabahçe'ye anlatan bir film. Projenin başında duyulduğunda pekde şaşırılmayan bir isim var: Can Dündar. Sarı Zeybekle Atatürk'ü bize en iyi şekilde aktaran Can Dündar'ın projede aktif rol alması filme beslediğim umutlarımı daha da arttırıyor. Filmin müziklerinin altında imzası olan isim Goran Bregovic. Atatürk gibi balkan kimliğine sahip Bregovic'in varlığı kendini oldukça hissettirmiş. Fragmandaki balkan ezgili müzik gerçekten çok etkileyici. Fragmanlarını izleyip tüyleri dikenleşmeyen, vücüdu sıradan bir film fragmanına verdiği tepkiyi veren kişinin Türklüğünden şüphe ederim şahsen. Can Dündar'ın dediklerine bakılırsa Atatürk'ün bugüne kadar anlatılmamış insani yönlerinin ön plana çıkacağı bir film olacak. İsminin neden "Mustafa" olmasıyla ilgili verdiği bir cevap ise çok hoşuma gitti. Diyorki Can Dündar:
" 'Kemal' ve 'Atatürk' onun sonradan edindiği isimler çünkü… 'Mustafa'da biz, onun en yalın haline ulaşmaya çalıştık. Onu sadece annesinin çağırdığı isimle hatırlamak ve hatırlatmak istedik."

G.O.R.A ve Recep İvedik'i çok severim, aklıma estikçede açar izler tekrar tekrar gülerim. İlk çıktığında gidip gülüp gülüp üç ay sonra "ıyygh bunamı gülüyorsunuz" diyen entellerden değilim. Lakin eğer mustafa bu filmler kadar izleyici sayısına ulaşamazsa, gerçekten bir yerlerde çok ciddi sorunlarımız var demektir.

Fragmanlar ve her türlü bilgi için http://www.mustafa.com.tr/

0 bıdı bıdı:

top